EGBL

Ulriken Eagles er første norske jentelag i Europaliga – European Girls Basketball League (EGBL) – og spiller sensasjonelt godt.


Ulriken Eagles er stolt over at vi har 16-17 år gamle jenter i klubben som er blitt Europamestre i EGBL! De siste årene har vårt sammensatte EGBL-lag deltatt flere ganger i den svært tøffe ligaen med de beste lagene fra hele Europa. Nedenunder gjenngir vi en flott reportasje om hvordan det er å spille Europaliga:

De to første kampene i Riga i oktober endte med tap, for hviterussiske Prinemanie (59-73) og finske Tapiolan Honka (27-63). Men nå er det blitt åtte strake seire! I Tallinn i midten av januar gjorde bergensjentene rent bord og vant alle sine fem kamper:

Audentes (Estland) ble slått 60-34, Ilyinskaja (Russland) 58-53, School 221 St. Petersburg (Russland) 86-41, Pärnu (Estland) 77-32 og CFBB Luxembourg 66-53.


Det sendte Ulriken Eagles til topps i delturneringen og opp på fjerdeplass blant de 16 lagene i avdelingen, med 8 seire og 2 tap.

Karyn Sofie Sanford, som lørdag ble kåret til «Årets Talent» i norsk basketball, ble valgt ut som turneringens MVP. Maria Thoresen Myklebust, på lån fra Sandvika, ble tatt ut på All-Star-laget. Og Fatima Mohamad fikk prisen som Ulrikens beste spiller. Arrangørens regel sier at ingen spillere verken i EGBL eller guttas EYBL kan bli premiert i mer enn én kategori.

Spesielt seieren over KDYSUSH Ilyinskaja fra Moskva var imponerende. Men anført av Maria Thoresen Myklebust (23 poeng og 8 returer) opparbeidet Ulriken seg en ledelse som på det meste var 20 poeng, og kontrollerte inn til seier 58-53.


- Russerne var tøffe, men vi skjønte på forhånd at vi hadde en fordel ved at vi faktisk er større. Det ville vi utnytte ved å få ballen mye inside, og det lyktes vi godt med. Samtidig klarte vi å sette dem ut av spill ved hjelp av et veldig godt press, forteller Ingvild Sanford.


Hun er overveldet over jentenes spill og resultater, og eventyret Ulriken Eagles er med på.


- Vi spiller mot utrolig gode lag, men får mye ros fra motstanderne. De sier vi er godt organisert og vanskelige å spille mot, og vi merker en stigende interesse rundt laget. Nå i helgen fikk vi invitasjoner til kamper både i St. Petersburg og Luxembourg, og søndag kveld tikket det inn en innbydelse til en jenteturnering i Frankrike, forteller Sanford.


Ambisjoner og treningsmengde er utvilsomt viktige årsaker. Ulrikens 03-jenter har fem treninger i uka med sitt eget lag, og Karyn Sanford, Fatima Mohamad, Sunniva Sørbye og Maria Haukenes trener i tillegg med KL-laget, mens Celine Klett trener «ned» i sin egen årgang, 2004.

Til EGBL har laget også med to gjestespillere: Maria Thoresen Myklebust fra Sandviken og Synne Jacobsen fra Ytrebygda. Maria Thoresen Myklebust hadde serien 10-23-23-14-20 i poeng i de fem kampene. Den 181 cm høye forwarden, som spiller guard for Sandvikas U19-lag, ble vrien å stoppe for motstanderne. Maria traff også på 22 av sine 30 straffekast (73,3%) og plukket ned 37 returer (7,4 per kamp).


- Maria har hatt en enormt god turnering, bidratt veldig mye i angrep og kommet mye mer inn i spillet og inn i vårt system enn da hun debuterte for oss i Riga i oktober. Hun markerte seg i alle kamper. Vi er så sterke på guardsiden at vi må bruke henne inside, men hun fikk også tatt noen sterke driver utenfra, sier Ingvild Sanford.


Maria Thoresen Myklebust og Karyn Sanford befinner seg etter de to første rundene (10 kamper) seg på 5.- og 6.- plass i scoringer i EGBL-gruppen, med 14,6 og 14,4 poeng per kamp. Celine Klett er nummer 15 på 10,7.


Karyn Sanford er på en sterk andreplass i assists med 4 per kamp, mens Maria Thoresen Myklebust er nummer 11 på returer (7,9) og 8 i effektivitet – der Karyn Sanford er 13 og Sunniva Sørbye 20.


Mens Ulriken denne gang møtte de to bunnlagene (School 221 og Pärnu står begge med 0-10) og bare ett lag som lå foran på 16-lagstabellen, blir det tøffere i siste runde i Minsk 22. til 25. februar.


I den hviterussiske hovedstaden skal Norges representanter opp mot topplaget Trinta fra Moskva (9-1), hjemmelaget RGUOR fra Minsk (7-3), finske Helmi fra Helsinki (5-5) og latviske Jugla (4-6) og Saldus (2-8).

- Honka som vi tapte klart for hadde store problemer mot den gruppen vi møter i Minsk, mens gruppen denne gangen passet oss veldig godt, presiserer Ingvild Sanford.


- Men lagene i toppen har slått hverandre innbyrdes og står forskjellig til hverandre.


- Det er umulig å vite, men alt avhenger av Minsk nå. Kommer vi blant de fire beste i gruppen, går vi til sluttspill i april med de fire beste fra gruppe 2. Nå har vi noen seriekamper å konsentrere oss om, og det gjelder å holde trykket oppe, fastslår Ulriken-treneren.


Tekst: ARILD SANDVEN - NBBF