Ulriken United Ladies

ULRIKEN UNITED LADIES

Det har aldri tidligere skjedd i norsk baskethistorie at fem spillere fra samme klubb, samme år, har reist til USA.

På sensommeren i fjor dro fem unge Ulrikendamer for å studere og spille basketball. Karyn Sanford til UAlbany, Fatima Mohammad til Wheeling University og Hanne Nybø til Lincoln University. Alle tre for å spille College basketball med scholarship (stipend). Nybø fikk en lei start med skade og operasjon som gjør at den amerikanske debuten lar vente på seg.

17-åringene Ella Hole Eikenes og Carina Bratli Eidissen dro til henholdsvis Akron i Ohio og New Jersey for å gå 2. året på videregående og spille High School basketball. Ulriken Eagles lurer selvsagt på hvordan årets sesong har vært for våre eminente spillere.


- Det har vært spesielt å venne seg til et helt annet lag, men det har vært gøy. De andre på laget og trenerne har vært veldig greie og hjelpsom, sier Carina som er amerikansk statsborger og spiller for Haddon Township High School.
- Det har vært tøft, både fysisk og mentalt. Man lærer mye om seg selv og egne grenser. Hverdagen består av basketball og skole, spesielt når det er kamper. Jeg vil også si at forberedelsene til sesongstart, pre-season, var ganske harde, men det handler også mye om hvilken type trener du har. Men så har jeg også opplevd mye gøy. Det er en helt annen følelse å spille her enn i Norge. Alt er mye større, smiler Fatima Mohammad.

Karyn Sanford fikk tilbud fra flere amerikanske universitet og sier seg enig med sin lagvenninne fra Ulrikens BLNO-lag.
- Om jeg skal være helt ærlig, så har det vært tøft. Det er nok det tøffeste jeg noensinne har gjort, både mentalt og fysisk. Det er lange dager med mye trening og ekstra ting som å se film med trenere, gå gjennom scout (se etter gode spillere) og ekstra kondisjonstrening. Hverdagen blir veldig hektisk. Jeg skal ikke si at dette bare er kjipt og utfordrende, for det er selvsagt mange ting som er gøy og spennende. For eksempel har vi spilt mot noen av de beste lagene i USA og dro til Las Vegas for å spille turnering.

- Den største forskjellen fra Norge er nok at laget har mange ressurser. Hjemmebanen er topp kvalitet, vi har eget treningsstudio og et støtteapparat rundt laget med fysioterapi og assistenter som følger oss opp på alle mulige måter, forteller Ella, som har rollen som small forward på CVCA Lady Royals i Akron, Ohio.

Alle fire har mange års erfaring med basketball i Ulriken Eagles, men likevel er de blitt overrasket over amerikanske forhold.
- Lagene er tett assosiert med en skole, så de har lyst til å vise skolen i et godt lys. De beste spillerne har mulighet til å få stipend til college, så mange står på ekstra hardt, forteller Carina, der laget hennes tok 4. plass i årets liga.
Karyn og Fatima poengterer at det også er forskjeller på selve spillet:
- Jeg vil si det er mer vekt på spillets gang i europeisk basketball, mens her er alle litt mer fastlåst på «game-planen» og å følge den til punkt og prikke, mener Fatima som er en av mange nye spillere på laget Cardinals som havnet på 6. plass i konferansen.
Karyn peker også på to viktige forskjeller:
- Det å være atletisk har mye mer å si. Mange lag følger et system og sitt oppsett istedenfor å lese spillet underveis, mener Karyn som nylig er ferdig med sesongen for UAlbany som fikk delt førsteplass.

Da Ella dro til USA i august hadde hun bak seg nesten et år med skadeavbrekk.
- Før avreise hadde jeg skrudd ned forventningene, for jeg hadde knapt spilt noen kamper siden Nordisk i Finland i 2021. Derfor var det gøy når jeg ble tatt ut på skolens Varsity (senior) lag. Jeg ble nok overrasket over det høye nivået på laget, og selv om det har vært veldig intenst, mye nytt å venne seg til og å lære, har det vært ekstremt gøy!
CVCA Lady Royals vant serien og distriktmesterskapet, men tapte dessverre semifinalen i regionen med bare tre poeng.Ella Hole Eikenes og Carina Bratli Eidissen vender tilbake til Bergen og Ulriken Eagles i juni, mens Karyn, Fatima og Hanne har flere college år foran seg i USA.

Ulriken Eagles Basketballklubb er stolt moderklubb og ønsker de unge damene lykke til med basketkarrieren videre!

Karyn Sanford i kjent driv mot kurven for UAlbany.

Ella Hole Eikenes er distiksmester i Ohio

Fatima skyter en trepoenger for Cardinals

Carina tok fjerdeplass i serien med Haddon Hawks